Current Affairs January 2016 till Date Latest Updates In Hindi



Current Affairs January 2016

Hello aspirants, here in this page we are providing all the latest updates or news as the concern of Current Affairs January 2016. 

As we know that current affairs is very essential for all the competitive exam like SSC, UPSC, Bank, Defence, IBPS, Railway and other exam. Candidates need to keep visiting this page regularly for more latest upcoming month current affairs.

Through this page aspirants get the entire latest question and answer which you are must know before you are going to appear any competitive exam. Candidates can also download Current Affairs and latest Question and Answers in pdf format through the online mode.

Current Affairs January 2016

National
Lok Sabha passed bill to begin BIS as National Standards Body
Union Government agreed setting up of 6 new IITs
Union Government commenced Accessible India Campaign for differently-abled
Union Cabinet permitted rehabilitation package for Bangladesh enclaves

International
China’s first electricity-powered aircraft RX1E permitted for production
Union Cabinet permitted signing of MoU between India and Iran on visa facilitation
Transformative Carbon Asset Facility initiated to boost large scale climate action
Brazil entered greatest recession since 1930s

Sports
November 2015 Edition of FIFA World Rankings broadcasted; Belgium topped the list
India’s Thakur Anoop Singh won gold medal in World Bodybuilding and Physique Championships
Australia defeated Belgium to win Hockey World League Final
Russia, WADA approved on roadmap to reform Russian Anti-Doping Agency

Business
China’s Tianhe-2 maintained its place as World’s most powerful Supercomputer
Japan conducted its first dedicated commercial satellite launch
WHO commence World Antibiotic Awareness Week with the theme Antibiotics: handle with care
Union Cabinet permitted introduction of Regional Centre for Biotechnology Bill, 2015 in Parliament


Economy
Indian economy develop by 7.4% in Q2 of FY 2015-16: CSO
RBI granted in-principle approval to NPCI to function as the central unit for Bharat Bill Payment Systems
RBI announced revised Priority Sector Lending norms for Regional Rural Banks
NTC signed Integrity Pact with Transparency International India


Environment and Ecology
MoEF released Draft Environment (Protection) Amendment Rules, 2015
Bill Gates led Breakthrough Energy Coalition produced to reduce demand for fossil fuels
India’s forest and tree cover increased by 5081 sq km: India State of Forest Report 2015
Paris Pact on Water and Climate Change Adaptation announced

Highlights of Latest News & Updates
Union Government approved 3120 crore Rs. investment for infra boost in 102 AMRUT cities
Ministry of Railways signed AOT Agreements with SAIL-RITES Bengal Wagon Industry Pvt Ltd
Canada sends first consignment of Uranium to India
7th Central Pay Commission submitted its report; recommended 23.55% hike
Indo-Russia bilateral naval exercise Indra Navy-15 began in Visakhapatanam
Rank of India in the Global Innovation Index 2015 released recently by Cornell University, INSEAD, and the World Intellectual Property Organization (WIPO)


Current Affairs Questions And Answers

1. 90-90-90 is a treatment programme associated with which of the following diseases?
a)    Swine flu
b)    Ebola
c)    Malaria
d)    AIDS

Answer-) d

2. In which state is the Medaram Jatra, a biennal festival, held? (Deemed the second largest congregation, only after Kumbh Mela)?
a)    Karnataka
b)    Telangana
c)    Maharashtra
d)    Gujarat

Answer-) b

3. Hornbill Festival is an annual event held in the state of -
a)    Mizoram
b)    Manipur
c)    Nagaland
d)    Tripura

Answer-) c

4. As per the latest notification by Railways, which category of passengers will be charged full fare if they opt for reserved berth during train journey?
a)    Children between 5 and 12 years
b)    Children below 5 years
c)    Senior Citizens
d)    Sports persons

Answer-) a

5. Recep Tayyip Erdogan is the President of which country?
a)    Syria
b)    Greece
c)    Italy
d)    Turkey
Answer-) d

6. Dhirio is a banned bull fighting sport of which state?
a)    Telangana
b)    Goa
c)    Tamil Nadu
d)    Punjab

Answer-) b

7.  As per the data released in December 2015, which country was the top source of FDI into India between April and September 2015?
a)      Singapore
b)      Mauritius
c)       Netherlands
d)      Germany

Answer-) a

8. From which country India received highest amount of FDI between 2000 and 2015?
a)      Singapore
b)      Netherlands
c)       Mauritius
d)      Germany

Answer-) c

9 .Identify the Indian boxer. She won bronze medal on 6 December 2015 at the International Boxing Association Olympic Test event?
a)      Sarita Devi
b)      Mary Kom
c)       Aruna Mishra
d)      Sarjubala Devi

Answer-) b

10. In which country the International Boxing Association Olympic Test event was held in the first week of December 2015?
a)      Germany
b)      Japan
c)       Canada
d)      Brazil

Answer-) d


On the page of www.jobme.in candidates get all the latest current affairs 2016 they need to keep visiting this page regularly they also subscribing our page to get the upcoming updates through the email address.



सरकारी नौकरियों के ताज़ा अपडेट फेसबुक पर पाने के लिए नीचे दिए पेज को लाइक करें
अगर आपको पसंद है Please Like करे !

0 comments:

Post a Comment